BI решенията на SAS в помощ на ИТ специалистите от държавната администрация

от 31/03/2010

Форумът „Бизнес анализите – мостът към иновации”, организиран от световната компания за аналитичен софтуер SAS, се проведе на 30 март 2010 г. в хотел Радисън в София. Един от модераторите и активен участник в дискусията в панела за държавната администрация беше Йордан Йорданов, Изпълнителен директор на Контракс ЕАД – представител на SAS за България.

sas_forum_30march10_w.jpg
Марк Тор – SAS International, Йордан Йорданов – Контракс, Стефан Недков – Инфогард (от ляво на дясно) 

Марк Тор, директор Глобални технологични практики в SAS International, представи добри практики в използването на бизнес анализи в различни сектори на обществения живот като здравеопазване, противопожарна безопасност, данъчна сфера и колко те са от полза на държави като Великобритания и Швеция. Неговото представяне провокира оживена дискусия между представителите на бизнеса и държавната администрация, присъстващи на конференцията, за това как биха помогнали интелигентните аналитични решения на държавните институции и какви са реалните пречки пред въвеждането им. Йордан Йорданов изтъкна важността на ИТ специалистите в държавната администрация и колко BI (business intelligence) решенията могат да бъдат в тяхна помощ, а оттам и незаменим помощник на цялата администрация.

SAS работи добре и ползата от тази добра работа може да се види наяве в примерите на Марк Тор, а не само на PowerPoint, каза Стефан Недков, управител на Инфогард. Информацията, която държавните институции съхраняват в базите си данни е един от най-големите им активи. В дискусията на няколко пъти се изрази мнение, че тези бази данни са разхвърляни, недостъпни и не са интегрирани. Според сп. Business Week именно оперирането с „феодални” данни е най-големият проблем на администрацията. За това аналитичният бизнес софтуер впряга този ценен ресурс и го прави работещ и достъпен. Не е необходимо да се смени цялата система или да се внедри сложна система, за да се направи един процес работещ, обобщи Марк Тор, необходимо е точно и внимателно да се анализира например натоварването на служителите.