Бойна бронирана машина от ново поколение бе представена в Националния военен университет (НВУ) във Велико Търново

от 03/07/2019

Галерия

Броени дни преди края на учебната година, регионалните бизнес мениджъри на едни от най-големите световни производители на колесни бойни машини General Dynamics European Land Systems (GDELS) и General Dynamics Mission Systems се срещнаха с ръководството на НВУ Велико Търново. На срещата присъстваха заместник-началника на НВУ „Васил Левски“ полк. инж. Евгени Пенчев и заместник-декана на факултет „Общовойскови“ подп. доц. д-р инж. Илиян Ангелов.

Поводът бе специално организиран информационен ден във факултет „Общовойскови“ на НВУ, в рамките на който г-н Майкъл Ветщайн и г-н Макъл Паркър заедно с Николай Йорданов, изпълнителен директор на КОНТРАКС АД, търговски представител за България на GDELS, запознаха преподаватели и курсанти от висшето военно училище с високо технологичните предложения на General Dynamics за Българската армия, сред които и бронираната бойна машина PIRANHA 5 и съвременна комуникационно-информационна система (CIS) от General Dynamics Mission Systems (GDMS). Тя е кандидат по програмата за оборудване на батальонни бойни групи (ББГ) на Българската армия. PIRANHA е сред най-успешните западни бойни 8x8 машини в света. Над 12 000 бройки са в експлоатация в 20 държави, включително страни от Европа като Белгия, Дания, Ирландия, Румъния, Испания и Швейцария.


По време на събитието, бяха обсъдени възможностите за сътрудничество, съвместна работа, изграждане на учебни класове и лаборатории във факултет „Общовойскови“ и бяха представени стратегическите комуникационни и информационни системи, предназначени за машините и за тактическите оперативни центрове на армията. Експертите от General Dynamics обсъдиха редица програми за обмен и придобиване на допълнителна квалификация, както и възможностите за популяризиране, кооперирано производство и продажби на български разработки и изобретения за отбранителната индустрия в световен мащаб.

Гостите се поклониха пред паметника на Васил Левски, посетиха храма „Св. Седмочисленици“ и криптата към него.

General Dynamics European Land Systems със седалище в Мадрид, Испания е част от General Dynamics (NYSE:GD). General Dynamics предлага богато портфолио от продукти и услуги в бизнес авиацията; бойни машини, оръжейни системи и амуниции; IT услуги и C4ISR решения; корабостроене и кораборемонт. Компанията проектира, изработва и предоставя земни бойни системи от световен клас, включително колесни и верижни машини, амфибии, мостови системи, оръдия и амуниции на клиенти в цял свят.