Демонстрация на телемедицинска връзка Шейново – Шератон – Белград прикова вниманието на присъстващите на здравна конференция

от 19/10/2009

ehealth_demonstration_w.jpg

Днес, 15 октомври 2009 г., д-р Румен Велев, заместник-директор на II САГБАЛ „Шейново” и екипът на Контракс ЕАД демонстрираха телемедицинска връзка между операционната в болницата , зала Роял 3 в Шератон, където се провеждаше събитието и националния консултант по акушерство и гинекология доц. Василев, който участваше в конференция в Белград.

ehealth_ivanov_nanev_w.jpg

Присъстващите на събитието в Шератон наблюдаваха на живо на екрана как се извършва раждане със секцио от една от операционните зали на II САГБАЛ „Шейново”. Те имаха възможност да чуят консултациите, които доц. Василев даде от Белград на екипа в болницата. Участниците в конференцията, сред които здравния министър д-р Божидар Нанев, председателя на Комисията по здравеопазване и заместник-председател на НС д-р Лъчезар Иванов, множество медици и представители на фирми, заети в развитието на електронното здравеопазване, се убедиха във високото качество на картина и звук, които предлагат изградените от Контракс телемедицински системи.

ehealth_pillossof_mitrev.jpg

Множество наболели въпроси повдигна презентацията „Един подход към стратегията за развитие на здравното осигуряване в България”, изнесена от Яко Пилософ, директор Развойни дейности на Контракс. Презентацията предизвика широка дискусия, в която взе участие заместник-министърът на здравеопазването д-р Валерий Митрев.