Хибридни ИТ от Fujitsu – ключова роля в създаването на стойност

от 05/08/2022

Николай Йорданов, изпълнителен директор на "Контракс" АД

Как цифровите технологии променят обществото днес и какви са приоритетите за бизнеса след пандемията?

По време на пандемията цифровата трансформация в организациите се ускори във всички области, включително стилове на работа, пазаруване, здравеопазване и образование, като цифровото се превърна в начин на живот и работа по подразбиране.

Според проучване на Fujitsu бизнесът все повече осъзнава важността на устойчивостта и способността да се реагира на промените като основен приоритет след пандемията. Сред останалите приоритети са автоматизация на бизнес процесите и управлението, както и осигуряване на безпроблемно изживяване за клиентите (където онлайн се слива с офлайн). 

С висок приоритет са и управлението, ориентирано към човека, доверието от клиенти и общности и бизнес моделите на екосистемите. Всички те са от решаващо значение за промяна на обществото в посока на цифрова трансформация. В основата стоят данните и стратегията за тяхното правилно и защитено събиране, анализ и управление, както и инфраструктурата. Според Fujitsu чрез намирането на интелигентни начини за използване на данни може да бъде активиран стимулаторът за по-бърза промяна на бизнеса. Докато бизнесите и индустриите се промениха с темп от десетилетие, революцията в данните вече може да промени цели бизнес сегменти за няколко години. Според Fujitsu организациите, които са зрели в проактивната оценка кои възможности могат да бъдат използвани въз основа на данните и които управляват тези възможности с най-голяма скорост, имат потенциала да заемат лидерство в своята индустрия.

 

Какви са тенденциите, които наблюдавате, за избор на архитектура за данните?

С Fujitsu като наш партньор вярваме, че хибридните ИТ ще имат ключова роля в създаването на стойност и ще са в основата при интегрирането и управлението на различни цифрови инфраструктури. Хибридните ИТ съчетават най-доброто от физическия и цифровия свят, за да отговорят на нуждите на бизнеса за постигане на устойчивост и растеж.

В основата на един проект за цифрова трансформация са данните, а те се генерират навсякъде - не само локално или в облака, но и в заобикалящата ни среда - различни устройства, сензори, при клиенти, доставчици и така нататък. Тенденцията в близките няколко години е над 75% от тези данни да са в така наречената периферия, тоест извън локалната инфраструктура или извън облака. Много важно е да не разглеждаме периферията, локалната и облачната среда като отделни структури, а като едно цяло, или т.нар. хибридно активирана инфраструктура. Тук, разбира се, възникват въпросите за това откъде да започнем, кой модел да изберем, кои приложения да останат локално и кои да бъдат преместени в облака, кои са подходящите за тях хардуер, софтуер и мрежово оборудване, как протича внедряването, колко ще струва и какви са сроковете.

Какво могат да предложат "Контракс" и Fujitsu на пазара в България?

Нашият подход с Fujitsu е насочен към това да провеждаме консултации с клиентите си, където се запознаваме с техните стратегически цели и предлагаме решение, което е подходящо и съобразено изцяло с техните специфични нужди. Fujitsu има изградени co-creation центрове в Мюнхен, Токио, Осака, Лондон и Ню Йорк, като предоставя възможност за среща и в 3D онлайн среда с аватари, както и с мобилен център, който е наличен за използване на място при клиента, където нагледно могат да бъдат разиграни различни ситуации и избрано правилното решение. Заедно разполагаме с ресурсите, уменията и опита да бъдем основни партньори на клиентите по пътя им на дигитална трансформация и преминаване към управлявана от данните компания. Към момента имаме няколко текущи проекта в различни фази. Но предстои и още много работа. За да могат клиентите да се възползват максимално от предимствата на хибридните ИТ, ресурсите, които те използват, трябва да бъдат адаптирани за работа в контейнеризирана среда, или т.нар. cloud-ready или cloud-native приложения, които са предназначени за облака, но технологията им позволява да работят и в локална среда.

"Контракс" е сертифициран партньор на Fujitsu за консултирането и внедряването на хибридни ИТ решения и притежава най-високо ниво на партньорство SELECT Circle в България. Ако се нуждаете от професионално изграден спрямо вашите нужди проект по дигитализация, свържете се с Димо Ников, Brand Manager за Fujitsu в "Контракс" (www.kontrax.bg).