Контракс дари компютърното оборудване за възобновяване на библиотеката на СУ „Св. Климент Охридски” в Студентски град

от 09/03/2009

На 6 март Министъра на образованието и науката Даниел Вълчев и Ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев откриха обновения филиал на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” в Студентски град /бл. 42 Б/. На събитието присъстваха членове на ректорското ръководство, представители на академичната и студентската общност, медии.
С присъщата си ангажираност към проблемите на образованието и към развитието на младите хора в България, фирма Контракс ЕАД с готовност откликна на призива на СУ "Св. Климент Охридски" за възобновяването на филиалната библиотека в Студентски град, като дари 11 терминала и сървър за библиотеката.
Решението на NComputing използва ресурсите на сървъра, като ги разпределя между отделните потребители при запазване на пълната функционалност на отделен персонален компютър.
img_shema.jpg

 Високоефективните „тънки” клиенти на NComputing консумират значително по-малко енергия, изискват по-малко място, напълно безшумни са и спестяват много време за администриране и поддръжка. Всичко това прави NComputing идеално решение за образователни институции и в частност за библиотеки, интернет клубове, компютърни класове и др.
Терминалните устройства на NComputing нямат никакви движещи се механични части, което ги прави изключително надеждни и удължава животът им до 3-пъти спрямо този на компютър. Един “host” компютър със стандартни параметри обслужва до 30 клиента, като единствено той се нуждае от „ъпгрейди”, администриране и поддръжка. Тоест разходите за поддръжка с NComputing намаляват до 90 пъти. Едно терминално устройство на NComputing консумира по-малко от 5W електроенергия, което означава, че разходите за електроенергия са драстично по-ниски в сравнение с тези при използването на компютри. Не на последно място, класната стая е по-просторна и тиха.
Софтуерът на NComputing, от една страна, осигурява на потребителите пълна компютърна функционалност (те на практика се чувстват като пред собствен компютър), а от друга дава на водещите образователния процес достъп до екраните на потребителите.
Устройствата и софтуера на NComputing работят както под Microsoft Windows така и под Linux.
Техническа спецификация на терминал-сървърното решение в библиотеката е:
1 бр. Host PC, който е и работно място на библиотекаря.
11 бр. NComputing L230 терминални клиента за посетителите с клавиатури, мишки, USB порт и изводи за слушалки и микрофон
12 бр. TFT 17' Acer V173 монитора
     
    Ръководството и екипът на Контракс вярват, че високотехнологичните ИТ решения, които фирмата предоставя за българското образование активира младите хора, стимулирайки ги към повече знания.

kontrax_dar1.jpg