Контракс изгради компютърна мрежа в Ректората и ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски”

от 20/10/2009

Наскоро Контракс ЕАД финализира успешното изграждане на компютърна мрежа за близо 2000 порта в сградите на Ректората на СУ „Св. Климент Охридски” и Факултета по математика и информатика.

rectorate_w.jpg 
Контракс изгради цялостна мрежа в Ректората на СУ

Пасивната част на мрежата е реализирана с компоненти на ирландската компания BrandRex. Изградената система е екранирана cat. 6a/Class Ea, което позволява трафик с впечатляващите стойности от 10 Gbps до работно място – най-високата възможна скорост в момента. Опорният гръбнак (Backbone) e осъществен с оптичен кабел SM (сингълмод) – 6 или 12 влакна. Използвани са повече от 80000 м медни и 2500 м оптични кабели.

Гаранцията на системата е 25 години, като директно производителят BrandRex издава сертификат.

Активното оборудване в Софийския университет осигурява скорост от 1 Gbps до всяко работно място и е производство на Allied Telesis – лидер в областта на LAN/WAN комуникационните устройства. Използвани са 24 и 48 портови гигабитови комутатори от серията WebSmart, а опорният е Layer 3 с 10 Gbps оптични портове.

Сериозно изпитание за монтажа се оказа сложната архитектура на сградата на Ректората, която е Паметник на културата, както и необходимостта изпълнението да се осъществи без прекъсване на учебния процес.

Екипите на Контракс се справиха със сложната задача, мрежата премина успешно окончателните тестове и е в реална експлоатация.