КОНТРАКС изгради планетариум към астрономическата обсерватория в Кърджали

от 22/03/2024

На 20.03.2024 бе официално открит новоизградения планетариум към Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали в присъствието на кмета на община Кърджали Ерол Мюмюн. Приветствия по повод официалното откриване на Планетариума поднесоха проф. Евгени Семков, директор на института по астрономия към БАН, областният управител Никола Чанев, началникът на РУО –Кърджали Ангелина Костова, Ивайло Йорданов, изпълнителен директор на КОНТРАКС, изпълнител на проекта.

Планетариумът към обсерваторията е резултат от финансиране по Националната програма „Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците“. Представлява 7-метров купол с уникална за страната надуваема конструкция, без да е нарушена архитектурата на сградата. Проектът се реализира с допълнителна финансова подкрепа от Община Кърджали.

„Радостен и щастлив съм, че Общината има принос към това уникално съоръжение. Обсерваторията в Кърджали е емблематична, тя е една от атракциите на града, а сега ще стане още по-интересна за жителите и гостите“, заяви при откриването на планетариума Ерол Мюмюн. Той специално благодари на Никола Чанев, за добрата съвместна работа между местната власт и Областната администрация.

Галерия