Международна конференция за създаването и реализацията на устойчива спин-оф екосистема и култура у нас се проведе в София

от 29/09/2023

Второто издание на международната конференция "Spinoff Bulgaria" се проведе в края на септември 2023 г. в София, на която участие взе и КОНТРАКС.  Сред темите на събитието бяха европейски и национални политики, възможности за финансиране и комерсиализация, патенти и придобиване на авторски права, международни добри практики, работа по проекти и научна инфраструктура. Бяха представени примери за различни технологични разработки и постижения в областта на изкуствения интелект, медицината, биотехнологиите, киберсигурността и микроелектрониката. 

В конференцията участваха министър-председателят академик Николай Денков, министърът на образованието и науката Галин Цоков, българският еврокомисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, както и зам.-министрите на образованието и науката проф. Генка Петрова, на електронното управление Валентин Мундров и на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов.

Фокусът на събитието бе да се даде възможност на компаниите да разширят своята мрежа, както и да се свържат с ключови международни партньори. В дискусионния панел на тема: Corporations For Innovation взеха участие Николай Йорданов, изпълнителен директор на КОНТРАКС, Hesham Sabry, директор на Roche България, арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на „Аутомотив Клъстер България“ и доц. Иван Ангелов от Стопанския факултет на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, като обсъдиха потенциала на компаниите да влязат в по-тясно сътрудничество с университетите и съществуващата научна инфраструктура.

Съвместните проекти между учените и бизнеса ще помогнат за създаването на конкурентна икономика, благодарение на която не просто да достигнем, а и да изпреварим другите държави. „Имаме огромен потенциал, който все още не е използван. За да стане това, полагаме големи усилия в образованието. Те няма да бъдат успешни, ако не направим реформи“, подчерта акад. Денков. 

Галерия