Нато Василевски за неговата страст - колекциониране и конструиране на Лего

от 28/07/2017

Продължаваме проекта Live@Kontrax с Нато Василевски, системен архитект в КОНТРАКС.

1.    Откога работиш в КОНТРАКС? Опиши своите силни страни?
Работя във фирмата от 2015 г., но ми е позната много преди това. Преминах през няколко интервюта преди да стана член на този страхотен екип! Силните страни са ми доста и всички са силни (смее се), но определено сред топ 5 мога да наредя:

 • Всеотдайността, с която се хвърлям в дадено начинание
 • Стремежът да довърша и изпипам докрай всичко, с което се захвана
 • Упоритостта, с която преодолявам всевъзможните трудности, които, както сами знаем, в ИТ света не са никак малко и са всеобхватни
 • Умението да приемам несполуките и да си извличам урок от тях
 • Изключително добре развитото ми логическо мислене, което дължа до голяма степен на моето хоби

  2.    Опиши твоето любимо занимание/хоби в свободното време. Откога се занимаваш с него, как се запали?
  Моето хоби е колекциониране на Лего. Започна още в далечната 1993 г., когато Лего беше дефицитна стока и имаше шепа магазини в София, които да го предлагат. Баща ми ме заведе в този на Площад "Славейков", където си харесах 6533 Lego Police 4x4. Това щеше да ми бъде подаръкът за рождения ден, от който се започна дългия и нескончаем път на лего колекционирането. Оттогава се превърна в универсалния подарък за всеки мой празник, но не си мислете, че това означава, че на всеки 1 юни, 22 август и 31 декември съм получавал Лего. Както вече описах, този вид играчки се смятаха за голям лукс и беше цяло постижение, ако получа два нови модела за една година, при условие, че моделите винаги са били по-малки от кутия бонбони, при това не от големите (смее се и поклаща пръст). Сами разбирате, че при тези условия е нормално да се развие едно силно уважение и голяма привързаност и към най-малката частичка. Това преминава в стремеж, а оттам в хоби. В момента продължавам да събирам Лего под формата на цели комплекти и остатъци, които приятели ми дават от тяхното детство. Хубавото на Лего е, че всяка част е уникална по форма и универсална по функция, и може да бъде вложена на много различни места. Именно това е идеологията на Лего – да надграждаш своя Лего свят, както надграждаш себе си. Стремежът към усъвършенстване. И точно, както в живота – винаги може да се добави още нещо. Лего човечето става моторист, мотористът се сдобива с мотор, моторът става полицейски, започва да преследва лошите, вече имаме нужда от полицейска кола за отвеждане на заловените бандити и тъй нататък…

  3.    Разкажи интересен момент свързан с хобито ти. Помага ли ти в работата? Би ли могъл да опишеш КОНТРАКС през него /текстура, мирис, цвят, звук или друго/?
  Най-интересният момент, за който сега се сещам, е когато бях в Германия – там отидох на един базар (Flohmarkt – принципно битак, но няма общо с нашия битак, та нека го наречем открит базар) и видях как дечица си продават старото Лего. Недоумявах как може човек да накара дете да продаде Легото си. Апогеят на недоумението и възмущението ми дойде, когато видях едно дете да плаче - направо не издържах и се намесих, изригвайки с балканско възмущение и готов да купя каквото и да е и да му го подаря обратно. Тогава бащата, който се усмихваше през цялото време, ми обясни с типична немска учтивост (премерено и неутрално), че у тях имат толкова много Лего, че вече няма място под кревата, под стълбите и на тавана, където са местата да държане на Лего (да – нали е немец, трябва да има стриктни граници къде да се разпиляват играчките на децата), че когато детето иска още Лего, то няма къде да бъде складирано. Затова му е обяснено като на голямо момче, че ако иска още Лего, трябва преди това да подбере комплектите, с които не си играе толкова много и да ги (про)даде на друго дете, което също да си играе с тях, вместо да ги държи за себе си. С изкараните пари сами се сещате, какво ще се купи. Подсказвам – не е колело (смее се).

  КОНТРАКС мога да опиша като голям Лего полицейски участък, в който всяко човече има определена функция. Имаме Кол център за връзка с КОНТРАКС, отдел Инженери, които досущ като полицаите спасяват гражданите от неработеща техника и куп други подобни.

  4.    Кое е най-голямото ти предизвикателство в професионален план? А, в личен?
  В професионален план ми е трудно да делегирам – все искам всичко аз да свърша, но се уча - малко по малко.
  В личен – винаги се старая да се държа добре с всички и да съм винаги позитивен.

  5.    Твоето послание към колегите е…
  Научете детето си да си играе с Лего, така то никога няма да има време, пари и желание за пороци (смее се). Не – сериозно: Купувайте на децата си Книги и Лего – развитието на фантазията е първата стъпка към развитието на интелекта!

  Можете да следите Live@Kontrax на страницата на КОНТРАКС във Facebook и LinkedIn.

  Проектът Live@Kontrax има за цел да представи екипа на КОНТРАКС чрез неговите любими занимания в свободното време. Всеки петък имаме удоволствието да опознаем по-отблизо и лично нашите колеги в тяхната обичайна житейска и присъща среда. Верни на принципа, че най-добрата работа е тази, която ни носи удовлетворение и радост, и дори бихме нарекли свое хоби, се впускаме в откривателско приключение с щипка любопитство, да узнаем повече за колегата от отсрещното бюро.  

  КОНТРАКС празнува 25 години от своето създаване и е сред водещите доставчици на информационни и комуникационни системи.

Галерия