Най-ниски разходи за компютри в образованието с Windows MultiPoint Server и NComputing

от 13/10/2010

Съвременните персонални компютри са изключително мощни изчислителни машини, но за съжаление потребителите използват не повече от 5% от техния потенциал. NComputing е едно решение, което позволява създаването на десетки виртуални работни места върху един реален компютър. По този начин множество потребители, споделяйки общ ресурс, изпълняват своите задачи при оптимално използване на хардуер, поддръжка и електроенергия.

multipoint_yanko_oct10_w.jpg

В това се убедиха присъстващите на образователните форуми в София и в Слънчев бряг. На 7 и 8 октомври 2010 г. Българската информационна образователна мрежа събра в курорта Слънчев бряг ИТ специалистите от университетите в страната с цел обмяна на опит и знания. Янко Бахчеванов от КОНТРАКС им демонстрира как Windows MultiPoint Server и NComputing пестят парите и времето им, както и „облачната” платформа Live@Edu. Тя предоставя на учебните заведения безплатно пространство за споделяне, поща, видеоконферентна връзка, както и много други възможности от полза за студенти и преподаватели.   

Паралелно с това събитие, в София се събраха регионалните инспекторати от цялата страна на среща, свързана с информационните технологии в училищата. Димо Ников от КОНТРАКС разкри пред тях възможностите на Windows MultiPoint Server и NComputing. Решението предоставя на учебните заведения достъпен вариант за увеличаване на компютърните места в училищата, като намалява разходите за електроенергия и вентилация.