Нов STEM център отвори врати в средно училище "Св. Климент Охридски" в град Костенец

от 26/11/2021

На 25.11.2021 г. отвори врати нов STEM център и клуб по "Роботика" в средно училище "Св. Климент Охридски", град Костенец, когато се чества и училищния патронен празник.  

 

STEM центърът се предвижда да бъде част от обучението по Математика, Физика, Химия и Биология, като за целта са обособени четири физически, технологични и тематични обучителни пространства, оборудвани с последно поколение лаптопи, монитори, интерактивни дъски и дисплеи, доставени, инсталирани и монтирани от КОНТРАКС, за индивидуална и групова работа на учениците.

 

По всички природни дисциплини е създадена база данни от уроци, които могат да се презентират на учениците през специални очила за виртуална реалност. Така всеки може да "влезе" чрез тях в абстрактния отвъд-очевиден свят на науката по пленителен и за въображението начин. Усещането се подсилва и от четири плазмени-интерактивни дисплеи с включена функционалност за визуализация на учебниците.

 

И, за да е още по-фантастично всичко, като част от проекта бе и създаването на нов клуб по „Роботика“, който включва и два хуманоидни робота, които изглеждат като герои от "една далечна галактика". Те могат да говорят, да реагират интуитивно на жестове и допир, да движат пластично ръцете и тялото си, дори и да се смеят. Целта на проекта в тази част е, чрез предварително разработени програми и команди от страна на ученици и учители, роботите да се включват активно в учебните процеси и да спомогнат за по-достъпен и интерактивен начин за възприемане на учебните занимания.