Председателят на УС на КОНТРАКС Йордан Йорданов бе удостоен с високо държавно отличие от Унгария

от 10/09/2021

Галерия

Решение за присъждане на наградата:

Награждавам с Кавалерски кръст за заслуги към Унгария почетния генерален консул на Унгария в България г-н Йордан Йорданов в знак на признание за неговата дейност за развитието на унгаро-българските икономически отношения, подкрепата за унгарската култура, както и оказваната от него консулска помощ на бедстващи в България унгарски граждани.

 

Янош Адер

Президент на Унгария

 

След завършване на средно образование, г-н Йорданов е приет в Будапещенския технически университет, където се дипломира през 1981 г. След това постъпва на работа в Институт по Технологична електроника, като научен сътрудник и същевременно преподава в Технически университет – Пловдив. Бил е маркетинг директор на Технотроника София, директор продажби, мениджър и търговски директор на фирма Контракс-София. От 1995 г. е управител и собственик на една от най-големите ИТ фирми - Контракс АД, която закупува и върху нея надгражда настоящия си бизнес. От 1992 г. поддържа делови контакти с унгарски фирми.

 

Като признание за неговите способности и изключително отношение на 6 февруари 2008 г. тогавашният президент на Унгария Ласло Шойом, по време на своето посещение в България, му връчва акредитация за почетен консул на Унгария в България. През 2018 г. е повишен в ранг почетен генерален консул.

 

Отношението му към унгарската култура датира още от 1975 г., когато е приет за студент в Будапещенския технически университет. Г-н Йорданов е ревностен почитател на унгарската култура, редовно подпомага дейността на Унгарския културен институт в София. Благодарение на неговото спонсорство в България са имали възможност да гостуват редица унгарски артисти и изпълнители. Оказва подкрепа и на традиционния конкурс за рецитаторско майсторство, организиран в Шумен.

 

В продължение на дълги години в качеството си на председател на Унгаро-българската търговска камара, г-н Йорданов съдейства за икономическото сътрудничество между двете страни и популяризирането на унгарската икономическа политика.