2011 г. ще е годината на отчитането пред ЕК за българските общини

от 20/12/2010

От 15 до 17 декември 2010 г. в хотел Дедеман Принсес София се проведе Втората национална среща на експертите по програми и проекти на общините от цялата страна. Срещата се организира за втори път по инициатива на „НСОРБ – Актив” с финансовата подкрепа на Контракс. Събитието е мястото, на което хората, ангажирани с планирането, подготовката, изпълнението и управлението на общинските проекти, обменят идеи и опит в областта на европейските фондове и дискутират наболели проблеми и въпроси с Управляващите органи на Оперативните програми.

nsorb_lili_dakova_16dec10_w.jpg

Лили Дакова, акаунт мениджър Общини в Контракс представи пред общинските представители ползата от брандирането на общината в панела за развитие на регионалния туризъм. В панела за възможностите, предоставяни на общините от Европейския социален фонд (ЕСФ) чрез ОПАК и ОПРЧР, Лили Дакова изтъкна ползите от няколко зелени решения, разработени и предоставяни от Контракс. Усмихнатата общинска администрация и доволните граждани са функция от електронни услуги удобни за гражданите и управлявани с лекота от общинските служители. Бяха представени решенията Инфо център, Системата за електронен архив и Системата за електронно гласуване на общинските съвети.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обясни на кръглата маса във връзка с идеите и практиките по управлението на проектите, финансирани от ЕСФ, че догодина ще бъде годината на отчитането и проверките по финансираните проекти от страна на Европейската комисия. В тази връзка е необходимо проектите, не само да са разписани добре, за да вземат финансиране, но и наистина да се използват направените инвестиции, в противен случай могат да бъдат оценени като неефективни и да не могат да бъдат отчетени разходите за инвестициите.