„Ало, Космос! Говори България“

от 06/07/2021

 
На 26 юли, за пръв път в историята, деца от България ще могат да зададат въпроси на астронавтите на Международната космическа станция.
 
До 6 юли, деца и младежи, на възраст от 6 до 19 годишна възраст, могат да изпратят своите въпроси към астронавтите от Експедиция 65 на Международната космическа станция. Те трябва да запишат 20-секундно видео на английски език, като следват инструкциите на следния линк: http://www.hello-space.eu/#question или да посетят TechnoMagicLand, Sofia Tech Park на 6 юли през целия ден, където ще им съдействат да запишат своя видеовъпрос.
 
„Живата връзка с астронавтите от НАСА ще бъде на 26 юли, в София Тех Парк. Събитието ще бъде Форум на науката. 
 
Видеовръзката с астронавтите в открития Космос ще бъде кулминацията на еднодневен форум на 26 юли, който цели да разпали въображението на деца и младежи, вдъхновявайки ги да отправят мечтите си отвъд земната орбита към Луната, Венера, Марс и отвъд. 
 
Инициативата се организира от Атлантическия клуб в България, Посолство на САЩ, клъстер от 30 образователни и неправителствени организации в областта на STEM и Министерство на образованието и науката. КОНТРАКС подкрепя инициативата и ще се присъедини към организирания STEM Forum на 26 юли. На щанда ни във фоайето на зала „Джон Атанасов“ в Sofia Tech Park посетителите ще могат да общуват свободно с роботите Nao, Pepper и Fable, както и да се потопят в света на науката с новите технологии.