КОНТРАКС участва в създаване на HPC научно-иновационен център с NVIDIA

от 27/04/2020

 

КОНТРАКС, съвместно със своя партньор Fujitsu, изгради стабилна, високопроизводителна, разпределена сървърна платформа с вградена GPU акселерация по инициатива на института по информационно-комуникационни технологии (ИИКТ) към Българската академия на науките.

Решението, което се внедри успешно от екипа на КОНТРАКС, включва 40 Fujitsu PRIMERGY RX2540 сървъри с NVIDIA® Tesla® V100 32GB GPUs. С тях скоростта на обработка е увеличена десетократно, което прави изследванията по-продуктивни. Ускорени са AI, HPC, интелектуалната обработка на данни и графики. Осигурена е 24/7 непрекъсната работа и се гарантира най-висока енергийна ефективност.

Новата система поддържа няколко проекта с високо процесорно натоварване, като планиране на нейронна мрежа, съвременна обработка на естествен език и молекулярна динамика в изследване на медикаменти. Системата може да бъде лесно разширена, така че ИИКТ да увеличи изчислителната мощност с развитието на иновационния център. 

„По-широката идея е за създаване на лаборатории за визуализация и обработка, анализ и съхранение на данни със съвременни работни станции, но първо трябва да изградим базовата разпределена сървърна архитектура. С разпределянето на 40 сървъра за партньорските институти на БАН и университети в България, ние можем да сме сигурни, че всеки партньор по проекта разполага с част от изчислителната мощност.“ - обяснява проф. Емануил Атанасов, Ръководител на отдел „Високопроизводителни компютърни системи, мрежи и алгоритми“, ИИКТ.

„Ние се нуждаехме от модерни, гъвкави, високопроизводителни сървъри за формиране на основата на новия център и Fujitsu надминаха очакванията ни. Имаме стабилната база, на която сега градим три-пентабайтова платформа за съхранение и обработка заедно с Лаборатория за 3D дигитализация и микроструктурен анализ, което е следващата фаза на проекта.“, заключи Атанасов.