Семинар посветен на .NET - Майкрософт-България и фирма Контракс

от 23/01/2004

На 19 Януари 2004 в зала „София” на Световния търговски център се състоя съвместно организираният от Майкрософт - България и фирма Контракс семинар посветен на .NET технологиите и инструментите, предлагани от Microsoft и Borland за разработка на приложения и системи. Присъстващите повече от 300 програмисти и IT специалисти бяха приветствани от Теодор Милев президент на Microsoft България и Йордан Йорданов – управител на Контракс.

Организаторите споделиха, че поради изключителния интерес към семинара, в периода на предварителната регистрация предвидените места са се изчерпали за по-малко от една седмица след началото на приемане на заявките за участие. В семинарния ден зала “София” беше препълнена от програмисти от цялата страна - представители на над 70 софтуерни фирми, организации, самостоятелни разработчици, студенти и университетски преподаватели.

Семинарната програма включваше представяне на инструментите на Microsoft за професионална разработка на софтуер и техните възможности за изграждането на Windows- базирани приложения, WEB услуги и решения за мобилни устройства. Демонстрирани бяха предимствата на Visual Studio .NET 2003 и ADO.NET при изграждането на Windows приложения.

Бяха представени и решенията на Borland за обезпечаване на целия цикъл на разработване Application Lifecycle Management (ALM) на корпоративни приложни системи - технологии, които обединяват мощта на платформата Microsoft® .NET с авангардните средства, предназначени да осигуряват създаване на по-добър софтуер за по-кратко време.

В следобедната сесия “Разработване на сигурни .NET приложения” бяха демонстрирани основните технологии за защита, предлагани от Microsoft .NET Framework като специално внимание беше отделено на техниките при изграждането на сигурни WEB решения.

Демонстрациите на моделно-ориентираните .NET инструменти за изграждане на интегрирани корпоративни системи с решенията, предлагани от Borland предизвикаха огромен интерес.

В рамките на три сесии представителите на Borland за България демонстрираха основните предимства и авангардните решения за дизайн и управление с универсалния език за моделиране UML™ в продукта Together® Control Center и Together Edition for Visual Studio.Net, демонстрацията на средствата за интегриране на трите доминантни технологични платформи Java™ 2 Enterprise Edition (J2EE™), Common Object Request Broker Architecture (CORBA®), и Microsoft® .NET Framework чрез Borland® Janeva™ и наскоро анонсираната нова 8-ма версия на Borland Delphi™ - среда за разработване на приложения за Microsoft® .NET платформа.