КОНТРАКС изгради интелигентна транспортна система на автомагистрала Струма 3.3

от 17/12/2018

Днес бе официално открита автомагистрала Струма 3.3 в участъка между Кресна и Сандански, където екипът на КОНТРАКС изгради интелигентна транспортна система. Тя ще служи за повишаване безопасността на пътя и намаляване на пътно-транспортните произшествия.

За първи път в България се изгражда оптично трасе в продължение на 24 км по протежение на магистралата. Това позволява да се разположат камери за видеонаблюдение на пътните възли Сандански и Струмяни, както и в зоните за отдих. Диспечери от контролния център ще следят случващото се и при необходимост ще взимат съответните оперативни решения за пренасочване на трафика, чрез светодиодните табла, на които може да се изобразяват пътни знаци и текстова информация. Тези информационни табла са с големи размери и висока яркост на светодиодите, което позволява да се виждат от голямо разстояние.

На 4 места са инсталирани преброителни пунктове на трафика, а на две места са разположени пътни станции за измерване на тегло в движение. Това ще позволи да се измерва теглото на преминалите тежкотоварни превозни средства и да се предпази пътната настилка от претоварване.

В участъка на Струма 3.3 са изградени и 2 метеорологични станции, които ще дават информация за температурата и влажността на въздуха, типа и количеството на валежите, видимостта на пътя, скорост и посока на вятъра, дебелина на водния слой върху асфалта, точка на замръзване на пътната настилка в зависимост от третирането с луга и други химикали, температурата на повърхността на пътя и 5 см под асфалта. Всички тези данни дават възможност да се предскаже с висока точност, кога може да настъпи, заскрежаване, заснежаване и заледяване на пътя. По този начин фирмите по снегопочистване да бъдат своевременно информирани за необходимостта от третиране на пътната настилка. Водачите на превозните средства ще бъдат информирани, чрез информационните табели за метеорологичната обстановка.


Галерия