КОНТРАКС изгради многокомпонентна система за виртуална реалност в авиомузея на Бургас

от 06/07/2017

 

Авиационният музей бе официално открит на 30 юни 2017 г., когато се навършват 90 години от създаването на Летище Бургас и 70 години българска гражданска авиация. 

 

Сред експонатите може да бъде видян самолет АН-12 и да се преживее симулация на негов полет. За целта екипът на КОНТРАКС инсталира интегрирана система с очила за виртуална реалност, компютърна конфигурация, джойстик за управление и 42” дисплей за визуализация на действията на играча.


Гостите на музея имат възможност да присъстват и на симулация на работещ двигател на МИГ – 17, който е най-широко разпространения самолет по време на войната във Виетнам. Когато посетителят застане на определено място извън самолета, се включват високоговорители с шум от двигатели и мощни вентилатори, от които излиза и въздушен поток.


В кабината на най-произвежданият свръхзвуков самолет в историята МИГ-21 посетителите могат да си поставят пилотски шлем, с който да се снимат и да отпечатат своята снимка на принтер с високо качество.


„Авиомузеят е и признание към пилотите и всички, които през годините са допринесли за развитие на родната авиация.", заяви кметът Димитър Николов, който беше сред официалните гости на събитието.